I-WE-WEB

Ce este designul web UI (User Interface)

Interfețele de utilizator sunt punctele de acces în care utilizatorii interacționează cu design-urile web.

Interfața utilizator (UI) este punctul de interacțiune și comunicare om-computer într-un dispozitiv. Aceasta poate include ecrane de afișare, tastaturi, mouse și aspectul unui desktop. Este, de asemenea, modul prin care un utilizator interacționează cu o aplicație sau un site web. Dependența crescândă a multor companii de aplicațiile web și aplicațiile mobile a determinat multe companii să acorde o prioritate sporită UI în efortul de a îmbunătăți experiența generală a utilizatorului.

Site-uri web precum Airbnb, Dropbox și Virgin America afișează un design puternic al interfeței utilizatorului. Site-uri ca acestea au creat modele plăcute, ușor de operat, centrate pe utilizator (UCD), care se concentrează pe utilizator și nevoile acestora.

PROMOVAT

Deschizi un magazin online?

Ce este designul web UI

Citiți mai jos despre diferitele tipuri de interfețe utilizator si cum acestea interacționează cu utilizatorii de site-uri web.

1. Interfață grafică de utilizator

Interfața grafică cu utilizatorul este o formă de interfață cu utilizatorul care permite utilizatorilor să interacționeze cu dispozitivele electronice prin intermediul pictogramelor grafice și al indicatorului audio ca notație primară, în loc de interfețe de utilizator bazate pe text, etichete de comandă tastate sau navigare text. Interfață grafică de utilizator a fost introdusa ca reacție la curba de învățare abruptă percepută a interfețelor de linie de comandă care necesită tastarea comenzilor pe o tastatură a computerului.

2. Interfață linie de comandă

CLI este un acronim pentru expresia engleză „command line interface” sau „command line interpreter” și reprezintă un mecanism de interacțiune cu un computer, un sistem de operare sau un software prin introducerea de comenzi secvențial, linie cu linie. Sistemul asteaptă ca utilizatorul să introducă un rând de comandă și să o confirme prin apăsarea tastei „Enter” de pe tastatură. Programul „Command Line Interpreter” primește, analizează (parsează) și execută comanda cerută. După executare programul prezintă utilizatorului rezultatul obținut, tot sub forma de linii de text.

3. Interfață de utilizator bazată pe meniu

O interfață bazată pe meniu este, pur și simplu, o modalitate mai ușoară de a naviga pe dispozitivele și programele cu care interacționăm zilnic. Folosește o serie de ecrane, sau „meniuri”, care permit utilizatorilor să facă alegeri cu privire la ce să facă în continuare. O interfață bazată pe meniu poate utiliza un format de listă sau grafică, cu o selecție care duce la următorul ecran de meniu, până când utilizatorul a finalizat rezultatul dorit.

4. Interfață ’’Touchscreen’’

În timp ce o interfață grafică cu utilizatorul (GUI) se bazează pe simțul vederii, o interfață tactilă permite nu numai simțului tactil să inerveze și să activeze funcțiile bazate pe computer, ci permite utilizatorului, în special celor cu deficiențe de vedere, un nivel adăugat de interacțiune bazată pe introducerea tactilă sau Braille.

5. Interfață voce utilizator

Interfețele de utilizator vocale permit utilizatorului să interacționeze cu un sistem prin comenzi vocale sau vocale. Asistenții virtuali, cum ar fi Siri, Asistentul Google și Alexa, sunt exemple de VUI-uri. Avantajul principal al unui VUI este că permite un mod fără mâini, fără ochi, în care utilizatorii pot interacționa cu un produs în timp ce își concentrează atenția în altă parte.

6. Interfață de utilizator bazată pe formular

O interfață bazată pe formular este un fel de interfață cu utilizatorul. În acesta, utilizatorul interacționează cu aplicația selectând una dintre o serie de valori posibile și introducând text în câmpurile care o acceptă. Un procesor de text care este utilizat pentru a scrie documente, poate oferi setări pentru dimensiunea fontului, fontul de utilizat și alinierea paragrafului de pe pagină. Multe baze de date acceptă o tehnologie numită interogare prin exemplu: utilizatorii care nu cunosc SQL pot selecta cu ușurință înregistrările bazei de date care sunt similare cu informațiile introduse. Alte locuri în care se poate utiliza interfața bazată pe formular este Cererea online pentru locuri de muncă, școală, colegiu Banca pentru completarea detaliilor în numerar un spital pentru completarea detaliilor pacienților

7. Interfață utilizator pentru limbaj natural

Interfața utilizatorului pentru limbaj natural este un tip de interfață umană pentru computer în care fenomenele lingvistice, cum ar fi verbele, frazele și clauzele, acționează ca controale de interfață pentru crearea, selectarea și modificarea datelor din aplicațiile software.

În proiectarea interfeței, interfețele în limbaj natural sunt căutate pentru viteza și ușurința de utilizare, dar majoritatea suferă provocările înțelegerii unor varietăți largi de intrări ambigue. Interfețele de limbaj natural sunt un domeniu activ de studiu în domeniul procesării limbajului natural și al lingvisticii de calcul. O interfață intuitivă de limbaj natural general este unul dintre obiectivele active ale Semantic Web.

Interfețele text sunt „naturale” în grade diferite. Multe limbaje de programare formale (nenaturale) încorporează limbaje ale limbajului uman natural. La fel, un motor tradițional de căutare a cuvintelor cheie ar putea fi descris ca o interfață de utilizator „superficială” în limbaj natural.

Istoria UI

În primele computere, exista o interfață cu utilizatorul foarte mică, cu excepția câtorva butoane de la consola operatorului. Multe dintre aceste computere timpurii foloseau carduri perforate, pregătite folosind aparate keypunch, ca metodă principală de intrare pentru programe și date de calculator. În timp ce cărțile perforate au fost în esență învechite în calcul încă din 2012, unele mașini de vot încă folosesc un sistem de cărți perforate.

Interfața utilizator a evoluat odată cu introducerea interfeței liniei de comandă, care a apărut mai întâi ca un ecran de afișare aproape gol cu ​​o linie pentru introducerea utilizatorului. Utilizatorii se bazau pe o tastatură și un set de comenzi pentru a naviga în schimbul de informații cu computerul. Această interfață a liniei de comandă a condus la una în care au predominat meniurile (listele de alegeri scrise în text).

În cele din urmă, a sosit GUI, provenind în principal din Centrul de Cercetare Palo Alto (PARC) de la Xerox, adoptat și îmbunătățit de Apple și standardizat eficient de Microsoft în sistemele sale de operare Windows. Elementele unei interfețe grafice includ lucruri precum ferestre, meniuri derulante, butoane, bare de derulare și pictograme. Odată cu creșterea utilizării multimedia ca parte a interfeței grafice, sunetul, vocea, mișcarea video și realitatea virtuală devin din ce în ce mai mult GUI pentru multe aplicații.

Popularitatea emergentă a aplicațiilor mobile a afectat, de asemenea, interfața de utilizare, ducând la ceva numit interfață mobilă. Interfața de utilizare mobilă este preocupată în mod special de crearea de interfețe interactive, utilizabile pe ecranele mai mici ale smartphone-urilor și tabletelor și de îmbunătățirea caracteristicilor speciale, cum ar fi comenzile tactile.

UI și UX

Despre UI se vorbește adesea împreună cu experiența utilizatorului (UX), care poate include aspectul estetic al dispozitivului, timpul de răspuns și conținutul care este prezentat utilizatorului în contextul interfeței cu utilizatorul. Ambii termeni se încadrează în conceptul de interacțiune om-computer (HCI), care este domeniul de studiu axat pe crearea tehnologiei computerului și interacțiunea dintre oameni și toate formele de proiectare IT. Mai exact, HCI studiază domenii precum UCD, UI design și UX design.

Un accent din ce în ce mai mare pe crearea unei experiențe de utilizare optimizate i-a determinat pe unii să-și dezvolte carierele ca experți în UI și UX. Anumite limbi, cum ar fi HTML și CSS, au fost orientate spre a facilita crearea unei interfețe și a unei experiențe puternice pentru utilizator.

Doriți mai multe informații despre cum sa începeți si sa dezvoltați un proiect online? Accesați linkurile de mai jos pentru mai multe articole despre UI / UX si alte modalități de creare site-uri web.

Tags

CREARE SITE WEB, TENDINTE WEB, E-COMMERCE

Share this post:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

ARTICOLUL URMĂTOR

Ce este un site web?

Elena Midna
Elena Midna@ i-we-web
Read More
Dacă te vei întreba vreodată de ce ți-ai răbdat locul de muncă sau cum nu ți-ai urmărit niciodată pasiunea, pornirea unei afaceri pe internet și online poate fi cel mai bun lucru pe care ți-l poți putea face astăzi.
GEEKS

Trimiteți-ne aici câteva idei despre articolul pe care doriți sa-l publicați.

Top Articole

Ce este un site web?

Tendinte design web

PROMOVAT

Deschizi un magazin online?

Ce este designul web UI (User Interface)